Geloof jij?

Welke krachten kun je toekennen aan een gouden ring? We kunnen wel vaststellen dat bijgeloof van alle tijden is. In de periode waarin Erasmus geboren is, beter bekend als de Middeleeuwen, heeft de katholieke kerk flink wat bijgeloof verspreid. Het gewone volk ging er prat op dat veel kerkelijke voorwerpen magische krachten zouden bezitten. Dan mag de ring der ringen, een (gouden) trouwring natuurlijk niet ontbreken.

Iedereen kon trouwen

Gelooft werd dat als de bruid haar trouwring droeg, deze haar zou behoeden voor ruzie en onvriendelijkheid. Goud werd tijdens de Middeleeuwen op grote schaal gebruikt om trouwringen te kunnen maken. De linkerduim werd gezien als het goddelijke, dus daar werd de ring tijdens de ceremonie opgelegd door de geestelijke. Er ontstonden steeds meer volksverhalen omdat trouwringen steeds meer ingeburgerd raakten bij alle lagen van de bevolking.

Breng geen schade toe aan je trouwring

Zo zou de trouwring permanent gedragen moeten worden omdat een vrouw die haar trouwring verloor, ook haar man zou verliezen. Zou een trouwring breken, dan stond je vreselijk onheil te wachten. Jij en je partner zouden vroegtijdig sterven… Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. Wie ook door het dragen van een ring wordt gekenmerkt is een bisschop. Deze draagt hij als symbool van zijn bisschoppelijke status en trouw aan de gelovigen.

Symboliek van de bisschop

Het gaat hierbij meestal om een gouden ring met versieringen als een edelsteen of een op maat gemaakte afbeelding met brood en vissen die verwijzen naar het bijbelse verhaal van de broodvermenigvuldiging. De traditie schrijft voor dat als je een bisschop wilt begroeten je dient te knielen en zijn ring te kussen. Zo toon je respect en nederigheid voor het gezag van de kerk en dit wordt beloond door je te vergeven voor dagelijkse zonden. In die tijd kuste je ook de ring van de koning.

Zelfs de koning gelooft

Magie speelde een grote rol in de levens van de mensen ten tijde van de Middeleeuwen. Dus het lag in de lijn van verwachting dat ook koningen en koninginnen ringen droegen die hen moesten beschermen of gunsten verlenen. Op tijdstippen die door de astrologie waren bepaald werden ringen, zegelringen en amuletten gemaakt waar zogenaamd hulpduivels in zouden zitten. De drager zou onkwetsbaar worden en soms zelfs onzichtbaar kunnen worden.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *