voorleesboeken

Hoe voorleesboeken kunnen helpen bij een vrije opvoeding

Voorlezen uit voorleesboeken voor jonge kinderen is belangrijk. Dit is inmiddels algemeen bekend. In de eerste instantie omdat peuters en kleuters die elke dag worden voorgelezen een grotere woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenootjes waarbij dit niet gebeurt, maar voorlezen daarnaast nog een tal van voordelen waar je misschien in de eerste instantie niet direct aan zou denken. 

Het voordeel van voorleesboeken in een vrije opvoeding

Het is namelijk niet alleen goed voor het leren praten, lezen en schrijven, maar helpt ze daarnaast ook om bepaalde dingen te begrijpen die je in het dagelijkse leven tegenkomt. Dingen die niets met de uiteindelijke prestatiedruk op school te maken heeft, maar ook in het kader van vrije opvoeding onwijs belangrijk zijn. Je kan het namelijk zo zien dat je uit prestatiegericht oogpunt je kind voorleest, maar er zit nog zoveel meer achter. 

Samen lezen en nieuwsgierigheid 

Een kind dat wordt voorgelezen zal ongetwijfeld vragen hebben over het verhaal wat hij of zij juist heeft aangehoord. Dit is de uitgelezen kans om het onderwerp te bespreken en dit als een leermoment te gebruiken. 

Voorlezen stimuleert de ontwikkeling

We hadden het al over de taalkundige ontwikkeling, maar ook op het gebied van concentratie en motivatie valt er wat te winnen door iedere dag even voor te lezen.

De herhaling

Word je er gek van dat je kind constant hetzelfde boekje van de plank af pakt? Dit komt omdat veel jonge kinderen houden van regelmaat, ritme en voorspelbaarheid. Daarnaast leert je kind juist van deze herhalingen. 

Een mening vormen 

Door er regelmatig een voorleesboek bij te pakken leer je een kind om een eigen mening te vormen. Zo zal je gaandeweg merken dat je kind een interesse krijgt in bepaalde onderwerpen. Je kind krijgt favoriete boeken en thema’s. Daarnaast kan je er, door vragen te stellen na het lezen, achter komen hoe je kind over bepaalde dagelijkse dingen denkt. Ook op dit gebied zal je merken dat je kind steeds meer een mening krijgt over wat er om zich heen afspeelt. 

Voorlezen houdt kinderen even weg van schermpjes

De spelcomputer, IPad, televisie… Het is geen verrassing dat kinderen, zelfs peuters en kleuters, hier bijna onlosmakelijk mee verbonden zijn. Voorlezen zorgt ervoor dat je kinderen hier even van zijn afgeleid en leren dat er ook andere manieren zijn om jezelf te vermaken. Voor het slapengaan is het een ideale gelegenheid om een kind even van de schermpjes af te houden door er gewoon een boek bij te pakken. Dit doet ook de nachtrust ten goede! 

Een momentje met je kind 

Meestal zie je dat ouders hun kind voorlezen voor het slapengaan, maar ook als je jouw kind overdag voorleest dan is het gewoon een momentje waarbij je de onverdeelde aandacht hebt voor je kind. Iets wat er met de drukte van alledag nog wel eens bij kan inschieten. Het is om te beginnen gezellig, maar tijdens een dergelijk moment kan je er ook gewoon achter komen wat er in het hoofdje omgaat zo gedurende de dag. Zowel de leuke, als minder leuke dingen. 

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *