duurzaam kleding wassen

Op een duurzame manier je kleding wassen

De wasmachine is al decennia onze grootste vriend als het aankomt op het wassen van je kleding.
Het kost minder tijd en is beter voor je kleren dan wanneer je alles met de hand moet wassen. Toch kan het wassen van je kleding met een wasmachine milieuvervuilend zijn. Het kost niet alleen veel energie en water, maar er worden ook chemische wasmiddelen toegevoegd die schadelijk zijn voor het milieu. Duurzame manieren om de was te doen worden dan ook steeds populairder. We geven hieronder enkele tips om op een milieuvriendelijke manier de was te doen.

Het aanschaffen van duurzame wasmachine
Wasmachines gaan vaak jaren mee. Hierdoor kan een wasmachine die je wellicht 10 jaar geleden hebt gekocht minder energiezuinig zijn. Deze kun je laten vervangen door een nieuwe duurzame variant. Indien je niet meteen een groot bedrag kwijt wilt zijn aan de aanschaf van het apparaat kun je er ook witgoed huren. Op deze manier betaal je maandelijks een bedrag voor een nieuwe duurzame wasmachine. Hiermee kun je eerst aankijken wat voor impact dit heeft op je energierekening en kun je later altijd nog overgaan tot koop.

De eco-stand
Nieuwe energiezuinige wasmachines, worden vooralsnog vaak onzuinig gebruikt. De eco-stand op je wasmachine heeft langer de tijd nodig om je kleding schoon te wassen. Hierdoor kan men in de veronderstelling zijn dat dit duurder is, gezien er dan ook meer energie en water wordt gebruikt. Niets is minder waar. Door de eco-stand te gebruiken wordt er juist beduidend minder energie en water gebruikt, dan bij een snellere stand.

Gebruik minder wasmiddel
Met de komst van de nieuwe geavanceerde wasmachine is het niet meer nodig om veel wasmiddel te gebruiken. Wanneer je het wasmiddel halveert wordt je was bij deze wasmachine ook zeer schoon. Bovendien is er ook biologisch wasmiddel die minder schadelijk is voor het milieu dat je zou kunnen gebruiken.

Wassen met een wasnet
Door je ondergoed en bovenkleding te wassen in een wasnet gaat kleding langer mee. Een wasmachine kan kleding op lange termijn weten te beschadigen en kleuren laten vervagen. Door het gebruik van een wasnet, wordt dit proces vertraagd. Hierdoor hoef je minder snel kleding weg te doen en kun je er langer van genieten.

Hergebruiken van een wasmachine
Het aanschaffen van een nieuwe duurzame wasmachine kan bijdragen aan een duurzaam huishouden. Toch zijn er ook veel refurbished wasmachines op de markt die een net zo goed alternatief zijn. Dit zijn eerder gebruikte wasmachines van een paar jaar oud. Deze zijn door een experts gecheckt en indien nodig gerepareerd. Ook deze wasmachines zijn verkrijgbaar bij een witgoed verhuur. Op deze manier heb je een goede kwaliteit wasmachine voor een schappelijkere prijs.

Al met al, zijn er genoeg opties om op een milieubewustere manier kleding te wassen.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.