zakgeld voor kinderen

Zakgeld voor kinderen

Vrijwel alle ouders zullen op een punt komen waarbij ze zich afvragen of hun kind(eren) al toe zijn aan zakgeld. Daarnaast blijft altijd de prangende vraag hoeveel zakgeld andere ouders aan hun kroost geven. Zo kiezen ouders er soms voor om regels af te spreken over waar het zakgeld aan uitgeven. Zo bepaal je onder meer of het kind bijvoorbeeld ook kinderspeelgoed of snoep mag kopen van het geld dat je ze toestopt. Ben jij op zoek naar meer informatie over zakgeld voor kinderen en hoe andere ouders dit doen? In deze blog vind je een aantal tips voor het geven van zakgeld.

Spaarpot

Een van de doelen van het geen van zakgeld is natuurlijk je kind leren met geld om te gaan. Het sparen van zakgeld is hier een belangrijk onderdeel van. Leg daarom uit dat als je kind een grote aankoop wil doen hij of zij hier eerst voor zal moeten sparen. Een spaarpot is hierbij een goed middel. Je kan met je kind ook afspreken om bijvoorbeeld steeds de helft van het zakgeld in de spaarpot te stoppen voor latere uitgaven.

Leeftijd

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met zakgeld? Het Nibud heeft hiervoor een richtlijn bedacht. Het advies is om te starten met zakgeld wanneer je kind de leeftijd van zes jaar heeft bereikt. Je kan dan starten met het geven van ongeveer 1 euro per week. Bij elke verjaardag kun je het zakgeld een beetje verhogen. Met hoeveel je dit verhoogt is afhankelijk van de afspraken die je hierover maakt en waar het kind het geld aan mag uitgeven.

Kleedgeld

Vanaf de leeftijd van 12 jaar beginnen ouders vaak met het geven van kleedgeld. Dit is een apart potje en staat daarom los van het zakgeld. Ook hierbij heeft het Nibud een advies uitgebracht waar een richtlijn uit is gekomen. Uit onderzoek dat zij hebben uitgevoerd blijkt dat een kind met 56 euro per maand gemiddeld genoeg geld heeft om zelf kleren van te kunnen kopen.

Afspraken

Hoeveel geld je je kinderen uiteindelijk toestopt hangt dus erg af van de afspraken die je met het kind maakt. Bespreek ook waar je kind het geld aan uitgeeft en heb hier toezicht op. Natuurlijk betekent het geven van zakgeld niet dat je zelf niks meer cadeau geeft aan het kind. Wanneer je buitenspeelgoed cadeau geeft leg je uit dat het kind het cadeau krijgt maar dat dat niet betekent dat het kind zelf geen speelgoed meer mag kopen van het zakgeld.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *